Vanaf vandaag kunnen alle achttienjarigen zich aanmelden voor gratis treinreis door Europa

Deel hier je prijsvragen met andere forum gebruikers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lois
Berichten: 1476
Lid geworden op: zo 28 sep 2014, 21:26

Vanaf vandaag kunnen alle achttienjarigen zich aanmelden voor gratis treinreis door Europa

Bericht door Lois » do 14 jun 2018, 17:24

https://www.lindanieuws.nl/reizen/achtt ... or-europa/

Vijftienduizend achttienjarigen, onder wie vijfhonderd Nederlandse jongeren, kunnen deze zomer gratis met de trein door Europa reizen. Vanaf vandaag kunnen zij zich hiervoor aanmelden.

De deelnemers worden vervolgens geselecteerd aan de hand van een aantal vragen die ze over het Europees cultureel erfgoed en de Europese verkiezingen volgend jaar moeten beantwoorden.

Europarlementariër Manfred Weber kwam in 2016 al met het idee, waarmee hij hoopt ‘de Europa-liefde van de jeugd’ aan te wakkeren. Weber: “We hebben Erasmus al (de mogelijkheid voor jongeren om te studeren aan buitenlandse universiteiten binnen Europa), maar dit is echt voor alle jongeren.”
Reizen door de EU

Iedereen die op 1 juli achttien jaar is, kan zich vanaf vandaag tot 26 juni online opgeven voor het zogenoemde DiscoverEU-programma, oftewel een ticket dat ze voor uiterlijk dertig dagen naar maximaal vier landen voert. In principe gaat de reis per trein maar om alle hoeken en gaten van de EU bereikbaar te maken kunnen sommige trajecten ook met de bus, boot of in uitzonderlijke gevallen het vliegtuig worden afgelegd.

http://www.youdiscover.eu/
0 x
Groetjes, Lois

Gebruikersavatar
Lois
Berichten: 1476
Lid geworden op: zo 28 sep 2014, 21:26

Re: Vanaf vandaag kunnen alle achttienjarigen zich aanmelden voor gratis treinreis door Europa

Bericht door Lois » za 01 dec 2018, 20:20

Wat is DiscoverEU?

Ben je 18 en heb je zin in avontuur? Pak dan je koffers en ontdek Europa met DiscoverEU, een initiatief van de Europese Unie dat jongeren de kans geeft om Europa te leren kennen.

Meer dan 100 duizend jongeren hebben tijdens de eerste ronde in juni 2018 een aanvraag voor een reispas ingediend. Ruim 15 000 hebben er ook een gekregen. Check de factsheet voor meer informatie over het initiatief en de ervaringen van jongeren die al met DiscoverEU op reis zijn geweest.

Bij de tweede ronde, die van donderdag 29 november om 12.00 uur tot dinsdag 11 december om 12.00 uur (lokale tijd Brussel) duurt, zijn er nog eens minstens 12 000 reispassen te winnen.

Je reist in principe per spoor, zodat je op je gemak kunt genieten van al die schitterende steden en prachtige landschappen die ons continent rijk is.

Maar om ervoor te zorgen dat echt alle jongeren uit heel Europa kunnen meedoen, biedt de reispas ook alternatieven, zoals bussen en veerboten. In uitzonderlijke gevallen mag je, als er geen ander vervoer beschikbaar is, zelfs per vliegtuig reizen. Zo kunnen jongeren die in een afgelegen gebied of op een eiland wonen, ook meedoen.

Europees cultureel erfgoed is er in alle soorten en maten. Bezoek bijvoorbeeld de Europese culturele hoofdsteden. Weet jij trouwens welke twee steden dat nu zijn? Maar je kunt ook naar een van de vele festivals of optredens. Of misschien dwaal je liever wat rond in een museum, of in een natuurpark? Er valt zoveel te ontdekken!

Grijp die kans om de vrijheid van reizen door Europa te ervaren, de diversiteit van ons continent beter te begrijpen, te genieten van de culturele rijkdom, nieuwe vrienden te maken en uiteindelijk ook jezelf te ontdekken.


Wie komt er in aanmerking?

Je kunt een aanvraag indienen als je:

18 jaar oud bent op 31 december 2018 (dus geboren bent in 2000)
de nationaliteit hebt van een van de lidstaten van de Europese Unie bij de toekenning van de reispassen (verwacht tegen midden januari 2019);
het nummer van je identiteitskaart of paspoort invult op het online aanvraagformulier;

Als je een reispas krijgt, kan je daarmee alleen reizen als je:

vertrekt vanuit een land dat lidstaat van de Europese Unie is bij de toekenning van de reispassen;
1 tot 30 dagen op reis gaat;
niet vóór 15 april 2019 vertrekt en uiterlijk op 31 oktober 2019 weer terug bent;
reist naar minstens één ander land dat lidstaat van de Europese Unie is bij de toekenning van de reispassen;
bereid bent ambassadeur van DiscoverEU te worden

Let op: Ben je al op reis geweest met een reispas van DiscoverEU van de eerste aanvraagronde van 2018, dan mag je nu geen nieuwe aanvraag indienen.

Heb je speciale behoeften? Laat dat je niet tegenhouden om deel te nemen aan DiscoverEU. We helpen je met informatie en tips, en soms vergoeden we ook extra kosten (begeleider, geleidehond, enz.).

Wanneer en hoe kan ik een reispas aanvragen?

Je kunt je aanvraag doen tussen donderdag 29 november om 12 uur (Brusselse tijd) en dinsdag 11 december 2018 om 12 uur (Brusselse tijd).

Je moet je persoonsgegevens invullen en daarna meer informatie geven over de reis die je wilt maken. Je moet ook vijf quizvragen over Europese cultuur en diversiteit, en over jongereninitiatieven van de EU beantwoorden. Ten slotte moet je een schiftingsvraag beantwoorden voor het geval er te veel aanmeldingen zijn. Zodra de aanvraagperiode begint te lopen, verschijnt er in de rechterbovenhoek een button "Nu aanvragen". Klik erop en vul het aanvraagformulier in.


Kan ik met mijn vrienden samen op reis?

Ja. Als je je aanvraag hebt ingediend, kun je nog vier vrienden uitnodigen om met je mee te gaan (dus maximaal vijf personen per groep). Je vult eerst het aanvraagformulier in, doet mee aan de quiz en beantwoordt de schiftingsvraag. Daarna, als je de aanvraag indient, verschijnt er een code op het scherm, en die moet je doorgeven aan de vrienden van je groep. Met die code moeten zij zich elk apart ook aanmelden en hun persoonsgegevens invullen op de Europese Jongerensite. Alle groepsleden moeten 18 jaar zijn.

Let op! Het kan gebeuren dat jij wel een reispas krijgt, maar andere leden van je groep niet. Dat betekent dan dat zij hun aanvraag niet binnen de aanvraagperiode via de Europese Jongerensite hebben ingediend.

Nog een tip: als je wilt kun je met andere deelnemers aan DiscoverEU afspreken en samen een reis plannen. Een goede plek om hiermee te beginnen is de Facebookgroep DiscoverEU.

https://europa.eu/youth/discovereu_nl
0 x
Groetjes, Lois

Plaats reactie